Historie
De naam Van de Stadt, betrokken zijnde bij de houthandel, duikt voor het eerst op op 13 maart 1694 op een houtveiling in “De Otter op den Dam”. Huybert Symonsz van de Stadt biedt daar op de kavels 33: 6 ronde dennen, 73: 6 grenen masten, 74: 9 grenen masten. Na deze veiling verschijnt hij regelmatig op hout-veilingen, waar hij dan spieren, eiken en dennen balken, dennen masten, grenen 42 voets en 56 voets balken enz. koopt.
De Houthandel Van de Stadt werd als zaak feitelijk opgericht op 27 maart 1756 onder de naam Weduwe Jan en Huybert van de Stadt, handel in houtwaren.
Op 11 oktober 1767 treedt Engel bij Van de Stadt toe (Engel was de zoon van Huybert) en wordt de naam veranderd in Huybert en Engel van de Stadt.
De houthandel Van de Stadt kwam tot grote bloei tijdens de directie van Engel van de Stadt. Engel startte zijn loopbaan op houtzaagmolen “De Bakker” op het “Westercattegat” (nu bekend als het eiland van Pont). Hij werd als 24-jarige aangesteld als “directeur, gaande houder en naarloper”, waarvoor hij een salaris van fl. 50,- per jaar kreeg.
In 1805 bezat de firma vijf molens, t.w.: “De Bakker”, “De Jonge Beer”, “De Engel”, “De Huisman” en “De Witte Star”. Toen reeds werd zaken gedaan in diverse houtsoorten zoals eiken, iepen, beuken, grenen en dennen.
Op 1 januari 1805 nam Engel van de Stadt zijn oudste zoon Claas in de zaak en de naam werd veranderd in Engel van de Stadt en Zoon. Toen 8 jaar later ook zijn zoon Huybert in de zaak werd opgenomen werd de naam Engel van de Stadt en Zoonen, een naam die tot voor zo’n twintig jaar terug nog gebruikt werd.
Engel van de Stadt had naast zijn belang in de houthandel ook nog scheepswerven, een rederij en een pelmolen. Bij al die drukke werkzaamheden werd hij in 1815 benoemd tot burgemeester van Zaandam.
Een ingrijpende gebeurtenis in het bedrijf was de invoering van de stoommachine. In 1878 werd er één bij molen “De Engel” geplaatst. Molen “De Bakker”, die ruim 100 jaar zijn diensten verleend had aan de Houthandel Van de Stadt, werd verkocht. “De Jonge Beer” werd in 1893 door de bliksem getroffen, verbrandde en werd niet meer herbouwd. Zo kwam er feitelijk een einde aan het molentijdperk, hoewel de laatste molen “Het Jonge Schaap” pas in 1947 afgebroken werd.
1910 was een belangrijk jaar voor de zaak. Ter vervanging van de zagerijen “De Engel” en “Het Bosch”, die ver uit elkaar lagen, werd een grote zagerij gebouwd in het Westzijderveld achter het station van Zaandam. Deze zagerij kreeg de naam “De Engel”.
In 1970 worden de terreinen met opstal aan de gemeente Zaandam verkocht, het huidige Houtveld. Het bedrijf wordt voortgezet op het Industrieterrein De Achtersluispolder.
Heden – ruim driehonderd jaar na Huybert Symonsz van de Stadt is de zaak nog springlevend. Wat in de loop der eeuwen zo kenmerkend was voor Houthandel Van de Stadt is vandaag nog het uitgangspunt voor onze handel, namelijk een veelheid van houtsoorten verkopen uit alle delen van de wereld.