Essen hout

Het hout dat wij voornamelijk gebruiken van Essen is het zeer brede spint waarvan de kleur varieert van wit tot geelachtig of licht geelbruin. Versgezaagd hout kan bovendien een rozeachtige tint vertonen. Aan het licht blootgesteld, wordt blank essen hout op den duur geler van kleur. Het kernhout kan bruin zijn. Essen staat bekend om zijn taaiheid. Vaak is men ten onrechte van mening dat het bruine hout minder taai is dan het witte. Van groot belang voor de taaiheid is de groeiringbreedte bij deze ringporige houtsoort. Van snel gegroeid hout met brede groeiringen bestaat het grootste oppervlak van de doorsnede uit vezelweefsel. Essen met brede groeiringen is daarom veel sterker en taaier dan Essen met smalle groeiringen. Amerikaans Essen heeft ongeveer dezelfde eigenschappen en toepassingen als Europees Essen. Bij het Amerikaanse Essen bestaat de kans dat na het schaven wat bruine tekening verschijnt, hoewel dat op het ruige deel niet zichtbaar is. Japans Essen of Tamo is lichter van gewicht en bruiner van tint.
Contact

Toepassing Essen

Taai en sterk Essen is geschikt voor talloze doeleinden waarvoor deze eigenschappen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld sportartikelen als tennisrackets, hockeysticks, springplanken en biljartkeus. Ook voor spanten in de jachtbouw wordt het gebruikt. Blank en mild Essen is geschikt voor betimmeringen, meubelen en voor parketvloeren. Voor parket is blank hout gewenst. Inlands Essen is taai, sterk, hard en zwaar. Het is zeer geschikt voor stelen, voor landbouwgereedschappen en andere gereedschappen, verder voor roeiriemen en gymnastiektoestellen.

 

Standaard aanvoermaten

Dikte (mm) Breedte (mm) Lengte (cm)
26 130 en breder 185 tot 490
33 130 en breder 185 tot 490
40 130 en breder 185 tot 490
52 130 en breder 185 tot 490
65 130 en breder 185 tot 490
80 130 en breder 185 tot 490
  • Verschillende kwaliteiten leverbaar
  • Kan bruinkern bevatten
  • Verkoop in vallende breedten
  • Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.